DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 3386244-2.34202%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Almanya'da "Suriyelilerin dönüşü" panik yarattı | Dış Haberler
  • obilio.net
  • DÜNYA
  • Almanya'da "Suriyelilerin dönüşü" panik yarattı | Dış Haberler

Almanya'da "Suriyelilerin dönüşü" panik yarattı | Dış Haberler

Suriye'de 13 yıl önce başlayan iç savaştan kaçan yaklaşık 1 milyon Suriyeli Almanya'ya sığındı. 8 Aralık'ta Esad rejiminin devrilmesiyle Almanya'daki Suriyelilerin ülkesine dönme ihtimali ekonomide panik yarattı. Almanya'da kayıtlı çalışan Suriyelilerin çoğunun iş gücü sıkıntısı yaşanan mesleklerde olduğu vurgulandı

ABONE OL
Aralık 20, 2024 09:30
Almanya'da "Suriyelilerin dönüşü" panik yarattı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Suriye’de 61 yıllık Baas, 53 yıllık Esad rejiminin devrilmesiyle yeni bir dönem başlıyor. 13 yıllık iç savaşın sona ermesiyle milyonlarca Suriyeli mülteci ülkesine dönmeye hazırlanıyor. Avrupa’da en çok Suriyeli mülteci ev sahipliği yapan Almanya’da da “Suriyeler giderse” paniği başladı.

2014’ten bu yana yaklaşık 1 milyon Suriyeliye ev sahipliği Almanya’da mülteciler, Alman ekonomisinin temel taşı haline geldi. Ancak 700 bin Suriyeli hala çeşitli sığınmacı türleri altında Bazıları mülteci olarak kayıtlı, bazılarına siyasi sığınma hakkı verildi ve birçoğu da ülkeleri güvenli olmadığı için ‘ikinci koruma’ altında.

Almanya, Suriye’de yeni dönemin başlamasıyla mültecilerin ani dönüşü konusunda endişeli. Alman basınında yer alan haberlere göre, Almanya’da 213 bini aşkın kayıtlı çalışan Suriyeli var, bu Suriyelilerin 80 bini iş gücü sıkıntısı yaşanan mesleklerde çalışıyor.

SCHOLZ'DAN MESAJ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 13 Aralık’ta yaptığı açıklamada buna değinerek, “entegre” Suriyeli mültecilerin Almanya’da “hoş karşılandığını” vurguladı. Scholz paylaşımında, “Burada çalışan ve iyi entegre olmuş herkes Almanya’da hoş karşılanıyor ve öyle kalmaya devam edecek” dedi ve “Son zamanlardaki bazı açıklamalar Suriye kökenli vatandaşlarımızı huzursuz etti” diye ekledi.

Scholz’un açıklamaları, Beşar Esad rejiminin düşmesinin ardından aşırı sağcı muhafazakarların mültecileri geri gönderme çağrılarına yanıt olarak geldi. AfD partisinin Şansölye adayı Alice Weidel, X’te yaptığı bir paylaşımda, “Artık kimseyi kabul etmeyeceğiz!” dedi.

Göçmenler konusunda yaptığı açıklamalarla gündeme gelen aşırı sağcı AfD, 23 Şubat 2025’te yapılması planlanan Almanya erken meclis seçimleri öncesinde anketlerde ikinci sıraya yükseldi.

Muhafazakar parlamento bloğunun önde gelen liderlerinden Jens Spahn, uçak kiralamayı ve “Suriye’ye geri dönmek isteyen herkese” bin euro teşvik teklif etmeyi önerdi.

75 BİN 500 SURİYELİ ALMAN VATANDAŞLIĞI ELDE ETTİ

Almanya Federal İstatistik Ofisi’ne göre, 2024 yılının ortalarına kadar 75 bin 500 Suriyeli Alman vatandaşlığı elde etti ve vatandaş olmadan önce Almanya’da ortalama 6,8 yıl geçirdi. Bu kişiler artık Alman vatandaşı olsa da, birçok Suriyeli mülteci vatandaşlıktan yoksun kalmaya devam ediyor.

SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ İŞGÜCÜ AÇIĞINI KÖTÜLEŞTİREBİLİR

13 Aralık’ta yayınlanan çalışman, Suriyeli mültecilerin Almanya’dan ülkelerine dönüşünün, özellikle sağlık, ulaştırma ve lojistik olmak üzere temel sektörlerdeki işgücü açığını daha da kötüleştirebileceğini ortaya koydu.

İstihdam Çalışmaları Enstitüsü, nitelikli işgücü açığı sıkıntısı çeken Avrupa’nın en büyük ekonomisinde, Suriyeli mültecilerin sağlık hizmetleri, lojistik ve ulaştırma gibi işgücü açığıyla karşı karşıya olan endüstrilerde önemli roller oynadığını vurguladı.

Çalışmada, mültecilerin dönüşünün genel ekonomiyi büyük ölçüde etkilemeyebileceğinin altı çizildi. Suriyeli işçiler şu anda Almanya’nın işgücünün yüzde 0,6’sını, yaklaşık 287 bin kişiyi oluşturuyor (vatandaşlığa geçen Suriyeli Almanlar dahil edildiğinde bu oran yüzde 0,8’e çıkıyor). 2015’ten sonra gelen birçok Suriyeli hala iş piyasasına girmek için eğitim veya mesleki eğitim alıyor.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE DE ENDİŞE ARTTI

Suriyeli mültecilerin dönüşüyle ​​ilgili sağlık sektöründe de bazı endişeler var. Alman Hastane Federasyonu Başkanı Gerald Gas, özellikle küçük kasaba hastanelerinde sağlık hizmetlerinin sürdürülmesinde etkili olan Suriyeli doktorların potansiyel kaybı konusunda uyarıda bulundu.

Der Spiegel’in haberine göre, şu anda Almanya’da 5 bin 758 Suriyeli doktor çalışıyor ve bunların çoğu, yerlerine yenilerinin getirilmesinin zor olacağı kırsal alanlarda.

Alman basını, Suriyeli mültecilerin potansiyel göçünün yaşlı bakım hizmetlerinde de sıkıntı yaratabileceğini yazdı.

*Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r