Gelecek, Saadet ve DEVA partilerinden oluşan komisyon, “TBMM içinde çatı parti” kurulmasına ilişkin çalışmalarda son aşamaya geldi. Yeni parti ismi için önerilerden “Yeni Yol” isminin ağırlık kazandığı öğrenildi. Ayrıca yeni kurulacak partinin isminde “parti” kelimesinin geçmemesine özen gösterildi.
Gelecek, Saadet ve DEVA partilerinden her bir parti 13 kurucu isim belirleyecek ve böylece 39 veya 40 kişi, yeni partinin kurucusu olacak. Milletvekili olmayan bir isim yeni kurulacak çatı partinin genel başkanı olarak belirlenecek.
Öte yandan, yeni parti kurulmasına karşın Saadet, Gelecek ve DEVA partileri kendi tüzel kişiliklerini devam ettirecek.
Yeni parti kurulduğunda, Saadet, Gelecek ve DEVA partili milletvekilleri TBMM Başkanlığı’na, siyasi faaliyetlerini yeni partide devam ettirmek istediklerine ilişkin dilekçe sunacak ve böylece yeni parti grubu oluşturularak, TBMM’de faaliyete başlanacak.
Yeni parti kurulmasına ilişkin dilekçenin 10 Ocak veya 13 Ocak’ta İçişleri Bakanlığı’na sunulmasının planlandığı, ardından Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın kamuoyuna birlikte açıklama yapması bekleniyor.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Saadet, DEVA ve Gelecek partileri arasında Mecliste kurulacak ortak grubun isminin “Yeni Yol” olacağını bildirdi. Arıkan, yazılı açıklamasında, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile akşam saatlerinde buluştuklarını ve Mecliste ortak grup yapısıyla ilgili çalışmaları mutabakatla tamamladıklarını belirtti. Mahmut Arıkan, “Genel başkanlar, partiler arasında kurulan ortak komisyonların önerisi üzerine, ortak grup amacıyla, meclis iç tüzüğü gereği kurulması gereken parti tüzel kişiliğinin isminin ‘Yeni Yol’ olmasına karar vermişlerdir.” ifadesini kullandı. Kuruluş ile ilgili süreçlerin yarın ilgili komisyon tarafından başlatılacağını aktaran Arıkan, Saadet Partisinin, bütün çalışmalarında ve teşkilatlanma çalışmalarında “Saadet Partisi” ismi ve teşkilatlarıyla, Milli Görüş esaslarına bağlı bir şekilde çalışmaya devam edeceğini kaydetti.
Şu anda Saadet Partisi’nin 9, DEVA Partisi’nin 12, Gelecek Partisi’nin 9 milletvekili bulunuyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, her partiden 1 veya 2 milletvekili kendi partisinde çalışmalarına devam edecek. Bu milletvekillerinin çatı parti kurulmasına karşı olduğu belirtiliyor. Gelecek ve DEVA partilerinden son günlerdeki milletvekili istifalarının da tepki amacıyla olduğu konuşuluyor.
Gelecek Saadet Grup Başkanvekili ve Gelecek Parti İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, yeni kurulacak partide görev almayacağını, bunu Genel Başkan ile de paylaştığını söyledi.
DEVA Partisi’nden iki hafta önce Mustafa Yeneroğlu dün de Burak Dalgın ve Selma Aliye Kavaf istifa etmişti.
TBMM’de iki hafta önce Ankara Milletvekili Nedim Yamalı’nın Gelecek Partisi’nden istifa etmesiyle Gelecek Saadet grubu düşmüş, DEVA Partisi milletvekilleri Mehmet Emin Ekmen ve Ertuğrul Kaya’nın Saadet Partisi’ne geçmeleriyle grup yeniden kurulmuştu.
KAYNAK: ANKA
SPOR
25 dakika öncePOLİTİKA
1 saat öncePOLİTİKA
1 saat öncePOLİTİKA
1 saat öncePOLİTİKA
1 saat önceSPOR
1 saat öncePOLİTİKA
1 saat önce