İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Unkapanı Yağmur Suyu Tüneli’nin tünel delme işlemlerinin bitmesi nedeniyle düzenlenen etkinlikte, “‘2016 yılında bitireceğiz’ dedikleri Melen barajı, ne yazık ki derin çatlaklarla beraber açılamaz durumdadır. Revizyonu, tadilatı ve hayata geçirilmesiyle beraber neredeyse bir yıllık su tüketiminin depolanacağı bir barajın, aynı zamanda elektrik ihtiyacını da karşılayacak olan böylesi kıymetli bir projenin, ciddi bir mühendislik hatası ve ciddi bir israfla bu hale düşürülmesinin sorumlularının mutlaka ortaya çıkarılması ve haklarında soruşturma açılması gerekmektedir” dedi.
Anka’nın aktardığına göre İSKİ’nin, 505 milyon TL’lik yatırımla, kentin en eski yerleşim noktalarından Fatih’teki olası su baskınlarını önlemeye yönelik inşasına başladığı Unkapanı Yağmur Suyu Tüneli’nde çalışmalar sürüyor. Tünel delme makinelerinin Vatan Caddesi’ne kadar olan görevi tamamlandı. Tünel delme işlemlerinin bitmesi nedeniyle düzenlenen etkinlikte, İBB Başkanı İmamoğlu ve İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa birer konuşma yaptı.
Konuşmasına iklim krizinden kaynaklı kuraklık tehlikesine vurgu yaparak başlayan İmamoğlu şunları söyledi:
“Bu yaz biz, İstanbul’da, normal zamanlardan neredeyse yüzde 20 daha fazla su tüketimine de hizmet sunuyoruz. Aslında İstanbul’da böyle bir nüfus artışı yok. Ama malum; kayıtlı, kayıtsız yoğun mülteci sayısı -ki artık ne yazık ki milyonlar diyoruz- ve diğer etkenlerle beraber bu denli yoğun su tüketiminin içindeyiz. Yani neredeyse her gün 3,5 milyon metreküpü aşan bir su veriyoruz İstanbul’a. Bu, geçen sene 2 milyon 800 – 3 milyon civarında bir tüketim sayısıyken, bugün bu rakamlarda. Tabii çok büyük emekle ve büyük bir enerji tüketimiyle bunu sağlıyoruz. Çünkü, Melen Deresi’nden su taşıyoruz farklı aktarmalarla. Kuraklık en derin olarak Avrupa Yakası’nda yaşanıyor. 5 yılı aşkın süredir de ciddi bir kuraklığı ayrıca Trakya yaşıyor. Ve Istrancalar’dan barajlarımıza, başta Terkos olmak üzere, ciddi anlamda sıkıntı var.
İklim değişikliğiyle ilgili mücadele ülkelerin ve belediyelerin sorumluluğunda. Ama bir başka sorumluluk, gerçekten insani bir sorumluluk. Hayatımızın her aşamasında, suyu kullanmamızdan tutun da çevreye zararların bir şekilde insani olarak ele alınması ve titizlik gösterilmesi de çok mühim bir nokta. Bu bağlamda İstanbulluları su tüketimi noktasında, yoğun bir hassasiyete davet ediyoruz. Ve umut ediyoruz ki çok kurak geçen yaz döneminden sonra, sonbahar döneminde inşallah arzuladığımız yağışlarla beraber, İstanbul’umuz başta olmak üzere, kuraklık yaşayan her yerin nefes almasını diliyorum. Bu konuda çocuklarımız özel bir duyarlılığa sahip. Onlara iyi bir dünya bırakmak, iyi bir şehir bırakmak, iyi bir ülke bırakmanın da hepimizin sorumluluğu altında olduğunu da ifade edeyim.
Her yerde dönem dönem gündeme taşımamıza rağmen, hiçbir hükumet yetkilisinin sağlıklı bir cevap verme konusunda bir adım atmadığı Melen barajı hususunu da bu vesileyle tekrar gündeme taşıyayım. ‘2016 yılında bitireceğiz’ dedikleri Melen barajı, ne yazık ki derin çatlaklarla beraber açılamaz durumdadır. Revizyonu, tadilatı ve hayata geçirilmesiyle beraber neredeyse bir yıllık su tüketiminin depolanacağı bir barajın, aynı zamanda elektrik ihtiyacını da karşılayacak olan böylesi kıymetli bir projenin, ciddi bir mühendislik hatası ve ciddi bir israfla bu hale düşürülmesinin sorumlularının mutlaka ortaya çıkarılması ve haklarında soruşturma açılması gerekmektedir. Bu anlamda hem ilgili bakanlığı, yani Tarım ve Orman Bakanlığı hem ilgili kurum ve kuruluşları ve hatta Sayın Cumhurbaşkanımızı da bu anlamda bilgilendirmek ve gereğinin yapılması hususunda da ilgilerine, buradan, İstanbul’dan sunmak isterim. Zira bu konu milli bir meseledir. Milyarlarca liralık zarar söz konusudur. Bu zararın nasıl tadil edileceği hususunda da hiçbir bilgi tarafımızda yoktur. İSKİ’de de yoktur. Kamuoyu zaten bilmemektedir. Bu konunun da yine gündemimizin İSKİ olduğu bir ortamda kamuoyu tarafından bilinmesi ve aynı zamanda kamunun ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından da tekrar hissedilmesi maksadıyla dile getirdim. Arzu ediyorum ki en yakın zamanda da inşallah İstanbul yağmurla buluşur.
Söz konusu yatırımlar geçmiş dönemlerde ihmal edildi. Silivri’den Tuzla’ya kadar, Şile’den Bakırköy’e, Kadıköy’e kadar bütün ilçelerimizi bu anlamda masaya yatırdık. Yağmur sularının atık suyla karışmasının ve yağmur sularının temiz bir şekilde denize ya da derelere ulaşmasının mümkün olmadığı ortamları tedavi etmenin çok önemli olduğunun altını çizmek isterim. İSKİ olarak hızlı bir şekilde harekete geçtik. İstanbul’un altyapısını, çağın gereklerine uygun bir şekilde yenileme yolculuğuna çıktık. Dere ıslahları, atık su kollektörleri, yağmur suyu ve atık su tünelleri ile sorun yaşanan bölgelere müdahale ettik, etmeye devam ediyoruz. Bu 4 yıl içerisinde, İstanbul’da, toprak altında gerçekten hummalı bir çalışmayı arkadaşlarımızla yönettik. Bu çalışmalarından birini de Fatih Unkapanı Yağmur Suyu Tüneli inşaatıyla yapıyoruz.
Bunlar, aslında yılların birikmiş işleri. Aslında bu konular ve bu sorunlar, çok önceden çözüme Hizmetlerimizi ilçe ayrımı yapmadan sürdürüyoruz.
Projenin tamamlanmasıyla; Vatan Caddesi, Aksaray Meydanı, Aksaray Yeraltı Çarşısı, Unkapanı Alt Geçidi, Namık Kemal Caddesi, Haşim İşcan Alt Geçidi, Beyazıt Bölgesi, Ordu Caddesi gibi araç ve yaya trafiği yoğun olan bölgelerin olası su baskını problemleri son bulacak. Proje, güncel rakamlarla 505 milyon liraya mal olacak. Fatih özelinde tamamlanan projelerin toplam bedeli 778 milyon liraya ulaştı. Devam eden ve planlanan projelerin toplam bedeli ise 3 milyar 700 milyon lirayı bulacak.”
YAŞAM
29 dakika önceYAŞAM
30 dakika öncePOLİTİKA
44 dakika öncePOLİTİKA
45 dakika önceGÜNCEL
45 dakika öncePOLİTİKA
1 saat önceGÜNCEL
1 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.