DOLAR 33,9987 -0.07%
EURO 37,8851 -0.01%
ALTIN 2.826,580,07
BITCOIN 1981614-0.21605%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Kütahya’daki höyükte 3 bin 700 yıllık beyin ve deri kalıntıları bulundu
  • obilio.net
  • YAŞAM
  • Kütahya’daki höyükte 3 bin 700 yıllık beyin ve deri kalıntıları bulundu

Kütahya’daki höyükte 3 bin 700 yıllık beyin ve deri kalıntıları bulundu

ABONE OL
Eylül 4, 2023 10:59
Kütahya’daki höyükte 3 bin 700 yıllık beyin ve deri kalıntıları bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kazı Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan, son buluntularla, “Koloni Çağı” olarak adlandırdıkları dönemin sonlarında büyük bir saldırıya uğrayan şehrin tamamının yakılıp yıkıldığını belirlediklerini söyledi.

Bundan sonraki süreçte bu büyük saldırının nedenlerine ve kimler tarafından gerçekleştirildiğine dair izler arayacaklarını belirten Fidan, “Bu büyük yangın tabakasına ait bir yapıdaki kazılarda, yapının kerpiç ve ahşap molozunun altında, onlarca pişmiş toprak kabın odanın ortasına düştüğünü anladık. İki insan kalıntısı bulduk. 40-45 yaşlarında erkeğin üzerinde odanın ortasında raf devrilmiş, diğeri 15-18 yaşlarında genç olan erkek birey ise kapıdan çıkmasına iki adım kala ne yazık ki yıkılan molozun altında kalmış” diye konuştu.

Fidan, bu buluntuların kendileri için çok önemli bilimsel veriler olduğunu, Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal tarafından kazı ve değerlendirmenin yapıldığını dile getirdi.

Karbonize olarak korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış durumda, çok yüksek ısıya ve şiddetli ateşe maruz kaldığı anlaşılan insan kalıntılarından birinde kafatasının içindeki beyini belirleyerek hemen koruma altına aldıklarını aktaran Fidan, “Bu önemli çünkü bu Anadolu’da sadece 4-5 örnekle biliniyor” dedi.

Kütahya'daki höyükte 3 bin 700 yıllık beyin ve deri kalıntıları bulundu - 5

Fidan, diğer iskelete göre gencin iskeletinin çok daha yüksek ısıya maruz kaldığını, kemiklerin yüksek ısıdan beyazlaşmış durumda açığa çıkarıldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak bu durum çok nadir görülebilecek önemli bir duruma neden oldu. İskeletin karın ve göğüs arasındaki kısmında yumuşak doku yani ‘insanın derisi’ karbonize olarak korunmuş bir vaziyette belgelendi. Bu kalıntı, mumyalama işlemi dışında çok alışık olmadığımız çok önemli bir durum olarak karşımıza çıkıyor. İskelet üzerinde karbonize olarak kalan insan derisi örneği bugüne kadar Anadolu’dan bilinmemekte olup ilk örnek olması açısından oldukça önemlidir.”

Prof. Dr. Fidan, 2021’de başlatılan kazının en az 30 yıl daha sürmesini planladıklarını sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.